Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Speculoos - Ολλανδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα!!!!




    Υλικα
350 γρ. αλεύρι
 250 γρ. καστανή ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ



    Εκτέλεση
     Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό. Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα, μόλις το μείγμα γίνει ζύμη, κλείνουμε το μίξερ. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ζυμάρι στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, για να ''σφίξει'' και να ''ξεκουραστεί''. Μετά, αφού αφήσουμε 5-10 λεπτά τη ζύμη εκτός ψυγείου, αλευρώνουμε ελαφρώς (όχι πολύ, για να μην ''τραβήξει''πολύ αλεύρι η ζύμη) τον πάγκο μας και με έναν πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος 1 εκ. Κόβουμε τα μπισκότα σε χριστουγεννιάτικα σχήματα με κουπ πατ και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, που έχουμε απλώσει λαδόκολλες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180οC. 


*Μπορούμε να τρύπες στα μπισκότα, πριν τα ψήσουμε(!), και μετά το ψήσιμο να περάσουμε κορδέλες και να τα κρεμάσουμε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
*Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται τόσο από το φούρνο μας όσο και από το πάχος των μπισκότων. Σκοπός είναι να ''πάρουν χρώμα'' και όχι να μαυρίσουν.
*Η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο σκεπασμένη έως και ένα μήνα.
*Δέχονται άχνη ή γλάσο, ό,τι προτιμάμε.


Λίγα λόγια για την ιστορία...
    Το Speculoos είναι ένας τύπος μπισκότο με καρυκεύματα , που παραδοσιακά ψήνεται λίγο πριν την εορτή του Αγίου Νικολάου (Santa Claus, για τα ελληνικά δεδομένα ''Άγιος Βασίλης'') στις Κάτω Χώρες (5 Δεκεμβρίου), στο Βέλγιο (6 Δεκ.), και γύρω από τα Χριστούγεννα στη Γερμανία. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει διαθέσιμα όλο το χρόνο. Τα Speculoos είναι λεπτά, πολύ τραγανά, ελαφρώς ροδαλά και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν κάποια εικόνα ή σχήμα (συχνά από τις παραδοσιακές ιστορίες του Αγίου Νικολάου) που γίνεται στην μπροστινή πλευρά πριν το ψήσιμο, ενώ η πλάτη είναι επίπεδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου