Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

No one is born a Racist!!! (Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού)

 
        Στην Ελλάδα ο ρατσισμός παραμένει ένα από τα σοβαρότερα φαινόμενα    που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις και αντιλήψεις παλαιάς κοπής, που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο ή λιγότερο έντονα ρατσιστικά φαινόμενα. Είναι ευτυχές το γεγονός (όσο ευτυχές είναι ένα τέτοιο γεγονός!) ότι στην χώρα μας δεν είναι τόσες πολλές ή τόσο σοβαρές οι περιπτώσεις σωματικής βίας, που έχουν ρατσιστικό κίνητρο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις βίας, λεκτικής και σωματικής, που βασίζονται σε ρατσιστικές αντιλήψεις, που δεν έχουν θέση σε μία ευρωπαϊκή και πολιτισμένη κατά τα άλλα χώρα, η οποία γέννησε τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.
        Ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κουλτούρα και είναι κάτι που σχεδόν δεν κατανοούμε ότι είμαστε ή ότι κάνουμε. Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι δύο βασικοί άξονες που δημιουργούν τέτοιου είδους αντιλήψεις και φοβίες, αλλά και αυτοί που μπορούν να αλλάξουν αυτές τις πεποιθήσεις. Η ανάπτυξη κριτικής και ελεύθερης σκέψης, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, η κατανόηση της έννοιας της αποδοχής του διαφορετικού,  η επαφή με άλλες κουλτούρες, η αποφυγή του φανατισμού, η αγάπη είναι όλοι τρόποι να συρρικνωθεί (έστω) το φαινόμενο του ρατσισμού. 

        Είδη ρατσισμού
  • Φυλετικός: Το είδος ρατσισμού που αναφέρεται στην αντίληψη ότι οι φυλές διακρίνονται κοινωνικά, πολιτιστικά και βιολογικά και μ' αυτόν τον τρόπο χωρίζονται σε ανώτερες και κατώτερες.
  • Θρησκευτικός: Είναι ο φανατισμός σε μία θρησκεία σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται σχεδόν ασέβεια όχι απλώς να τάσσεται κανείς σε μία άλλη θρησκεία αλλά και να μην τάσσεται στη συγκεκριμένη θρησκεία. Συχνότατα καταφεύγει σε χειρότερες μορφές βίας από κάθε άλλο είδος ρατσισμού.
  • Κοινωνικός: Ο κοινωνικός ρατσισμός αφορά ένα ευρύτερο πεδίο και συμπεριλαμβάνει διακρίσεις κάθε είδους που αφορά μια κοινωνία, όπως αυτές που αφορούν το βάρος ή την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου ή απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Σεξισμός: Αποτελεί μέρος του κοινωνικού ρατσισμού και αναφέρεται στη διάκριση εξαιτίας του φύλου. Κατά βάση αφορά τις διακρίσεις κατά των γυναικών, γιατί εξακολουθεί να είναι πιο ευάλωτη σε επιθέσεις εναντίον της.
  • Ετεροσεξισμός:  ο όρος αναφέρεται στην εχθρότητα των ετεροφυλόφιλων εναντίον των ομοφυλόφιλων και στις διακρίσεις που απορρέουν από αυτή την εχθρότητα κατά ανθρώπων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. 
                                  
                                                                          ''No one is born a Racist''               
                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου